19. huhtikuuta 2014

Keltaisen tarralapun tiellä

”Edi aiotaan lähettää ensi lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi kotiin! Miten ihmeessä me pärjäämme?” Muistan sen kauhun tunteen, kun osastohoidossa joitakin viikkoja ollut tyttäremme oli tulossa ensimmäiselle kotilomalle. Tunsimme itsemme vanhempina voimattomiksi ja osaamattomiksi, vaikka olimmehan hoitaneet hänet vastasyntyneestä täysi-ikäiseksi. Yritimme kysyä ohjeita, kuinka ruokailut kotona tulisi hoitaa, kuinka toimia silloin, kun tilanne riistäytyy käsistä tai tytär kieltäytyy syömästä. ”Olettehan te ennenkin hänen kanssaan pärjänneet. Käytätte vain maalaisjärkeänne.” Olo oli avuton ja pelokas, mutta pärjäsimme jotenkuten, kun pakko oli. Oliko muuta vaihtoehtoa.

Seuraavalle lomalle päätimme varustautua vähän paremmin, sillä emme halunneet enää kohdata samaa avuttomuuden tunnetta. Yritimme miettiä läpi kaikki eri tilanteet, joihin voisimme kotiloman aikana joutua ja laadimme pelisäännöt, joiden mukaan eri tilanteissa toimisimme. Pyysimme päästä näyttämään laatimiamme pelisääntöjä hoitavan yksikön perheterapeutille, joka varmaan tunnisti meissä varsinaisen sarvikuoropariskunnan, kun sitten lähtiessä kysäisi, onnistuisiko englanninkielisen kirjan lukeminen. Lähdimme kotiin käsissämme keltainen tarralappu, jossa luki ”Lock&LeGrange: Help Your Teenager Beat an Eating Disorder”.

Tämä tarralappu on osoittautunut kuukausien saatossa arvopaperiksi, joka avasi meille oven uuteen ajattelutapaan; Minä olen lapseni paras hoitaja. Me vanhemmat yhdessä voimme parhaiten auttaa hänet takaisin terveeseen nuoruuteen. Jos yöunet olivat siihen saakka menneet murehtimiseen, nyt yöunia alkoi koetella tiedonjano. Mitä enemmän Maudsleyn menetelmästä luin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että olimme oikealla tiellä. Samalla löysin uudelleen yhteisen sävelen mieheni kanssa, jonka tyttären sairaus oli sysännyt syrjään hoidosta ja joka tunsi avuttomuutta ja turhautumista minuakin enemmän.

Ensimmäisen Maudley-kirjan lukemisesta on nyt puolisen vuotta ja tilanteemme on täysin toisenlainen; tytär sairastaa edelleen, mutta on tiellä kohti terveyttä, me vanhemmat puhumme keskenämme samaa kieltä ja pystymme auttamaan toisiamme ulos tilanteista, jotka eivät palvele terveyttä vaan ylläpitävät sairautta. Nuoremme luottaa siihen, että taistelemme hänen joukoissaan sairautta vastaan.

Toivon, että mahdollisimman moni voisi päästä syömishäiriön pimentämästä huoneesta takaisin auringonvaloon ja huomata, että voimia onkin vielä, vaikka luuli niiden kaikkien jo uupuneen.


- M- (Mummy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustelu on hyvästä! Toivomme asiallisia ja rakentavia kommentteja nimellä, nimimerkillä tai ilman nimeä. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.